Jó, loni to bylo švestek!

Letos si můžou švestkový kvas hýčkat jen šťastlivci, zatímco loni se nakládalo do všeho, co bylo po ruce, jak je vidět z přiložené fotografie. Fotka je ale letošní, většina švestek, které letos pálíme, byla naložená vloni, nebo dokonce i předloni a pro tu velkou úrodu se nestihly tenkrát vypálit.

Popelnici rozhodně jako inspiraci nedoporučuji, určitě se nebude jednat o plast určený pro potravinářské účely. Protože měl ale tento zákazník i kvas v řádných barelech, jeho přání jsme splnili a kvas z popelnice (alespoň že byla nová) jsme vypálili jako první várku. Následná druhá várka už aparaturu všeho nežádoucího, kdyby tam něco takového bylo, zbavila a připravila pro dalšího zákazníka.

Výsledek pálení? Z obou várek vytekla vynikající slivovice.

22.11.2021

Malá aktivita = velký úspěch

Ano, je to tak. Hned vysvětlím. Vlastní aktivitu na výrobu kvasu je třeba načasovat jen na sběr ovoce: vrhnout se na něj, nasbírat, naložit a konec!!! Nohy na stůl, kanapíčko, telka a podobně. Vy už máte odpracováno, teď je řada na kvasinkách, ať se činí.
A ony pracovat umějí a rády to předvedou, pokud jim někdo příliš aktivní nehází klacky pod nohy. A to tak, že chodí kvas pravidelně kontrolovat, měřit, promíchávat… V dobré víře, že činí dobře, ale opak bývá pravdou. Dodaný kyslík a octové bakterie, to jsou právě ty vrhané klacky.

Jak si kdo naloží, to se mu navaří (v našem případě vypálí). A někdy i vyleje rovnou do jímky. Řečeno s tetou Kateřinou: „Komu není rady, tomu není pomoci“. Nejspíš by ale ještě doplnila: „Kdo chce kam, pomozme mu tam“.

Že se u nás už pálí, ukazuje i klikatá cesta letadla, které nad naší pálenicí zrovna prolétávalo.

05.10.2021

Vážení příznivci pálení,

oznamujeme Vám,  že letošní sezónu odstartujeme 17. září 2021.

Nejdříve přijdou na řadu kvasy z třešní, potom letní jablka a postupně se začnou přidávat i další účastníci letošního pálení, zástupci ostatních ovocných druhů. Mezi těmi všemi nabušenými mladíky se objeví i několik veteránů, švestkových kvasů z loňského roku. A to budou teprve výkony! Takový rok vyzrálý kvas dokáže vzbudit spokojenost všech členů realizačního týmu, potlesk přihlížejících a radostné pomlaskávání ochutnávajících.

Ještě doplníme, že všechny nutné podmínky k zahájení už jsou splněné. Zařízení prošlo předstartovním servisem renomované firmy z Brna a minuty k zapálení ohňů pod kotli mohou být odpočítávány.

10.08.2021

I třešně patří do sudu

Stejně, jako jsem minulý rok psal, že není třeba se bát letních jablek, platí to i o třešních. I když patří mezi naše ovoce, které je nejvíce náchylné k hnilobě a nejrychleji se kazí. Co tedy udělat pro to, abychom ho v destilované podobě zachovali třeba i pro další generace?
Do sudu natrhejte třešně najednou, nepřidávejte je tam ve více dnech. Švestky to snesou, třešně ne. Musí být bez šťopek a každý máme asi zkušenost, že takové třešně, pokud je ponecháme v košíku do druhého dne, už nějakou tu hnilobu chytí. Aby se kvasný proces rozeběhl co nejrychleji, trochu je v sudu potlučte, aby pustily šťávu, přidejte kvasinky a sud vzduchotěsně uzavřete. Víko musí být samozřejmě provrtané a opatřené kvasnou zátkou, jinak sud bouchne a můžete malovat. Kde a při jaké teplotě nechat kvasit, najdete na našich stránkách na jiném místě, nebo zavolejte.
Kvasinky vám můžeme prodat (40,- Kč / 100 litrů kvasu), začátečníkům i půjčit upravený sud. Tak do toho!

13.07.2021

Deset nových absolventů našich seminářů

Pro rok 2021 jsme naplánovali jen jeden odborný seminář, tomu odpovídala i účast. Bylo plno (fotky ze semináře najdete v naší fotogalerii). Program byl obdobný jako u seminářů loňských, zachována zůstala i témata závěrečných zkoušek: Zájem o problematiku pálení, aktivní vstupy do diskuse a minimální zdrženlivost při ochutnávce vzorků. Bylo pro nás příjemným zjištěním, že všichni skončili s vyznamenáním.

Každý seminář má ale nějakou svoji osobitost, která jej odlišuje od ostatních. Na letošním se o ni postaraly dva neplánované odborné vstupy. Jeden ze strany nadšeného chemika s odpovídajícím  VŠ vzděláním, který průběžně rozšiřoval naše znalosti o teoretické části související s procesem kvašení. Druhý, stejně neformální vstup, byl zaměřený na staré původní odrůdy ovoce a jejich výhody oproti těm v současnosti nejvíce rozšířeným. Nebylo žádným překvapením, že oba vstupy byly sledované s velkou pozorností.

Důležité je myslet i na šíření myšlenky pálení do budoucna, nejlepší cestou k tomu je nepřerušená kontinuita v rodině. Že se podařilo naplnit i tento cíl našeho semináře, dokazuje účast zatím nejmladší účastnice, které bylo 10 měsíců. 

23.06.2021

Pozvánka na seminář (nejen) pro začátečníky

Vloni jsme pro ty, kteří chtějí začít s pálením, uspořádali dvě instruktážní setkání. Myšlenka se velmi ujala a nás ještě vedle slivovice v žaludku hřeje krásný pocit, že je opět o několik lidí víc, kteří už vědí, jak na ušlechtilé zpracování ovoce. Jenom ten výstižný název se neujal a byl nahrazen běžným seminářem. Tomu je zbytečné se bránit, jazykový vývoj má svoje vlastní pravidla, odteď už budeme tedy připravovat jenom semináře.

Protože si myslíme, že po loňsku vás bez „výučního listu“ už možná ani tolik není, připravili jsme letos jen jeden termín. V případě většího zájmu se ale nějaké rezervy na další seminář ještě určitě najdou.

Termín: 12. června 2021, od 14:00 do cca 16:00 hodin
Místo: Pálenice u Vastlů
Program: jak to udělat, abychom měli vlastní dobrou pálenku
Přihlášky: mailem na naši adresu jsme@paleniceuvastlu.cz, nezapomeňte napsat, kolik vás přijede
Počet účastníků: maximálně 15, koná se za každého počasí a za účast platíte jen svým časem

Seminář je už obsazen, v případě zájmu o poskytnutí odborných informací nás prosím kontaktujte, pokusíme se najít jiné řešení. Děkujeme za pochopení.

21.04.2021

Nejen pro ty, kteří mají rádi grafy

Nevím, jak vy, ale já už se vždycky nemůžu dočkat, až nějaké hodnocené období skončí, abych si ho mohl shrnout a dát do grafů a mít tak přehled. A to přehled nejen o době minulé, ony ty grafy totiž taky často ukazují na to, co přijde, v našem případě, co můžeme čekat příští sezónu.

Tak například graf č. 1. Ten poměrově ukazuje, kdy se u nás nejvíc pálilo. A upozorňuje všechny, kterým je společné, že nemají rádi pohled na prázdné láhve, že v měsících listopad a prosinec je na pálení tlačenice, a je proto třeba termín objednávat hodně předem.

Na grafu č. 2 je zase vidět, jak byla ze strany pěstitelů velmi prozíravě využita mimořádná úroda švestek. Několik dalších let bude mít graf nejspíš úplně jinou podobu, švestek se tolik neurodí a vyhrají ti, kdo se zaměří na jiné druhy ovoce.

V této souvislosti od nás zaznívá důležitá výzva: Jestli se obáváte jít do jablek, hrušek nebo třešní, či si o těchto pálenkách myslíte své (a nic lichotivého), domluvte se s námi na termínu návštěvy. Řekneme si, jak na to, optimálně se i něco ochutná a budete mít tak dost podkladů pro kvalifikované rozhodnutí.

6.03.2021

Vypalte mi ty švestky i s peckama!

Poslední dobou se tohle přání opakuje nějak častěji. Odmítám ho a kvas necháváme vždycky nejdřív protéct odpeckovávačkou. Zásadní je pro nás zdravotní argument: Kdyby pecky prošly kotlem, budeme do láhví stáčet slivovici (nebo meruňkovici, třešňovici a další pálenky z peckovin) plnou kyanidů, karcinogenního ethylkarbamátu a dalších prevítů, které nemají v kořalce co dělat. Trochu přeháním, ale že to bude silně nad normu, je fakt. Parafrázuji vyjádření v jedné odborné publikaci: „Pravidelné pití malých dávek takové slivovice vás sice možná zachrání před čekárnou kardiologie, ale může nasměrovat k čekárně onkologie.“


Neodbytným zákazníkům doporučujeme, ať si najdou někoho, kdo jim to vypálí někde v garáži. A k těm jedům budou mít ještě i silnou dávku adrenalinu, při přistižení hrozí opravdu vysoká pokuta.

Tak tedy ještě jednou. Švestky i s peckami pálit nebudeme. Ne a ne a stokrát ne. I kdybyste se rozkrájeli, čerta na hlavu postavili a ještě mu k tomu kozu osedlali!

10.02.2021

Co s tím octem?

Copak o to, ocet sám o sobě špatný není, například na tlačenku s cibulí, ale „vocať, pocať“, do kvasu mi octe nelez! Ty mrchy octové bakterie totiž likvidují alkohol (oxidace na kyselinu octovou) a ještě k tomu spotřebovávají cukr!!! Tolik asi moje osobní vyjádření k této nepříjemnosti, kvůli které se u násjen v roce 2020 vylily stovky litrů kvasu. Co tedy s tím? Samozřejmě pokud není vaším prioritním záměrem příprava potravy pro octomilky. 🙂

Pravidlo č. 1: Kvas uzavřete vzduchotěsně a CO 2 vyráběný kvasinkami vyvádějte provrtaným víkem a nechte probublávat hadičkou přes vodu. Během kvašení neotvírejte, nekontrolujte, natož abyste s tím míchali. To zajišťuje probublávající kysličník uhličitý. Ten, jak se potom hromadí pod víkem, je spolehlivou ochranou i před octovými bakteriemi. K vašemu klidu potom bohatě postačuje vidět a slyšet to bublání. Kdo to ještě nikdy nezažil, věřte, že to zklidňuje spolehlivě, a to ve všech ohledech.

Pravidlo č. 2: Zapomeňte na „deku“ a všechno, co se kolem ní povídá. Tahle generacemi předávaná zkušenost se zdaleka nehodí pro většinu ovoce a hlavně byla dobrá v době, kdy se ovoce nechávalo kvasit v kádích a sudech a zakrývalo se všelijak různě, třeba houněmi. Dnes už máme kvalitní vzduchotěsné nádoby, a když chceme být při kvašení v pohodě, řídíme se pravidlem číslo 1.

8.1.2021

pf2021_2

O radosti a zklamáních

Začali jsme pálit před měsícem a půl a odhaduji, že máme zatím kolem 95% spokojených zákazníků. Přivezou pěkný kvas a odvezou si voňavou pálenku. Popovídáme, ochutnáme, případně si i něco málo řekneme, jak to ještě pro příští rok vylepšit, pokud je co. Tohle dělá naši práci hezkou.

Horší bylo sledovat zklamání těch, kterým jsme kvas odmítli přijmout, případně jsme ho společně rovnou vylili do jímky, aby tu nepříjemnost už měli rychle za sebou. Příčina byla vždycky stejná, kvas zoctovatěl. Když se tohle stane, nemá už smysl se pokoušet s tím něco dělat. Sice jsou nějaké možnosti, ale vždycky s nevalným výsledkem, to už je potom lepší si někde sehnat lavorovici.

O příčinách zoctovatění a předcházení této nepříjemnosti zase příště, teď raději k fotkám a radosti z výsledků pálení: Majitelé toho historického        zeleného demižonu pálili poprvé a výsledek byl stejně excelentní jako jejich nádherný demižon. Počet naplněných lahví na druhé fotce překvapil nás všechny, tolik jsme nečekali. Pán měl ale výborný kvas a krásně to teklo a nakonec se ani nezdálo, že by nevěděl, jak s tím množstvím naložit.

Malá upoutávka k příštímu tématu: Kdo sudy průběžně otevírá, kvas promíchává a kontroluje, má k octu sakra blízko!

24.11.2020

O likérech nejen pro ženy

Jestli se letos zadařilo a pálenky je dost, doporučujeme zkusit ovocné likéry. Má to svoje přednosti:
1. Zachováte se přesně podle pravidel genderové korektnosti. Kořalka je pro většinu žen moc silná, likéry jsou v pořádku. Bude se tak jednat o určitou formu pozornosti pánů vůči partnerkám a v častých případech i o vyrovnání za pomoc při sběru ovoce a obecně toleranci.
2. Běžné likéry „z obchodu“ se vyrábějí z průmyslového lihu, který je z likéru i cítit. Ten váš bude vonět jen po ovoci.
3. Macerace  je velmi šetrný způsob zachování vitamínů, vůně, chuti i barvy ovoce.
4. Až se sejde společnost na koštování pálenky, vyndáte ještě vlastní likéry a program bude mnohostrannější a opět genderově spravedlivější.
V případě nejistoty nebo doplňujících dotazů pište na náš e-mail, rádi odpovíme. Nebojte se nových věcí a dobrou chuť!

Na výrobu likéru nabízíme jednoduchý recept převzatý ze staré kuchařky a u nás už na nejméně 50 vyrobených litrech likérů odzkoušený:
Do sklenice od okurek (3,5 litru) nasypat 1,5 litru ovoce (višně, rybíz, rakytník, ostružiny apod.), 0,5 kg cukru a zalít pálenkou (nejlépe z Pálenice u Vastlů) naředěnou vodou přibližně v poměru 1:1, aby byla sklenice zaplněná. Přidat případně ještě něco na ochucení, jako hřebíček, skořici, jádra meruněk… – Ale nepřehánět to s množstvím! Uzavřít fólií a postavit na okno, kam svítí slunce. Po 6 až 8 týdnech je hotovo. Můžete buď rovnou plnit láhve, nebo ještě zkusit dochucovat odvary z bylinek, to už je na každém.

8.1.2021

Jak si udělat ještě větší radost

Když už je vypáleno a výsledek lahodí chuti, proč si ještě neznásobit radost a nepřelít kořalku do hezké láhve? Tyhle jsme například pořídili při naší návštěvě jižní Moravy a podle jejich charakteru jsme jim přisoudili i odpovídající náplň. V té hranaté s jemnými rysy jsme už při koupi viděli zářivě hnědý odstín naší hruškovice z dubového soudku a při naplnění jsme mohli jen pokývat hlavou, že jsme se nemýlili. Do robustní hranaté mohla přijít jenom čirá hruškovice nebo slivovice, ale protože hrušku už zastoupenou máme, vyjímá se tam nakonec slivovice. Volba je to určitě správná, teď už si tam nic jiného představit neumíme. U zajímavé litrové placatice jsme se ani moc nerozmýšleli, ta je v našem vidění určená pro jablkovici.

Připojujeme fotku, jak se hezky vyjímají na historické skříňce a položili jsme k nim několik připomínek podzimu jako období, které je pro všechny obdivovatele pálenky tím nejdůležitějším. Opřená kniha tam není samoúčelně, je mementem, že dobrá kořalka nespadne z nebe. Když ji chceme, musíme se o ni zasloužit.

18.10.2020

Už to jede a všechny smysly si užívají

Pod kotli se topí, kontrolní lihoměry se pohupují a seznamují se jako první se slivovicí, která teče do přistaveného demižonu. Krásný pohled, vůně i zvuk praskajícího dřeva, zrak, čich a sluch si užívají. Ještě naředit na padesátku a spokojená bude i chuť. Plnou láhev nejde nepohladit, zkrátka nepřijde ani hmat.

Šestý smysl je jiný, ostražitý. Kdo ví, jaký bude příští rok, je třeba myslet na budoucnost a ještě něco naložit.

13.10.2020

Slib splněn, jablka jsou nadrcena!

Bylo to ale těsné, demonstrace drcení ovoce se podařila až při posledním pořádaném semináři. Sešlo se nás deset, s ohledem na covidovou situaci optimální počet. Welcome drink při vstupu do pálenice byl pro všechny neřidiče a dospělé právě jako prevence proti viru téměř povinností. Protože bylo na výběr ze tří druhů pálenek, nakonec si každý tu svou našel a dezinfekci provedl. Jak je i z některých záběrů při venkovní ukázce patrné, bezděky se dodržovaly i rozestupy. Z toho všeho vyplývá, že pálenice je v dnešním nevyzpytatelném světě zcela srozumitelné a bezpečné místo, navíc s bezesporu předvídatelným výsledkem.

Souhrnně k fotkám:
Sešla se zase vynikající skupina, převážně majitelé zahrad, kteří nikdy nepálili, chtějí ovoce nějak zužitkovat a přijeli se poradit. Nejstaršímu bylo kolem sedmdesátky a nejmladší účastnici asi tak o 63 roků míň. Její foto s ohledem na věk nezveřejňujeme, ale byla skvělá.
Na fotkách je zachycený odborný výklad v pálenici, drcení ovoce v drtičce od firmy Hradecký z Pacova s pohonem na ruční vrtačku a následná a neodmyslitelná diskuse s koštem dalších možných inspirací.

Na závěr nepostradatelný happy end: Naplněný sud dostal večer kvasinky a druhý den začal bublat!

28.9.2020

Začínáme pálit od 3. října

Pálení zahajujeme v sobotu 3. října 2020, je třeba se vždy objednat předem.

Telefonická objednávka:
Na našem telefonním čísle 606 505 095, ve všední dny po 16. hodině.

Objednávka mailem:
Uveďte druh ovoce, přibližné množství a preferované termíny, do druhého dne se vám ozveme.

Pálení bude prozatím probíhat především o víkendech. Celého procesu se můžete zúčastnit, tedy přivézt kvas a na místě si počkat na hotovou pálenku. Nebo můžete kvas jen zanechat a v dohodnutou hodinu a den si výsledek pálení vyzvednout.

Nezapomeňte s sebou vždy přivézt:

  • občanský průkaz
  • nádoby na pálenku

Těšíme se na Vás.

20.9.2020

To je jízda!
Tyhle sudy to tedy pořádně rozjely, kvas v nich se nejspíš utrhl ze řetězu. Ale když je dokonale zralé ovoce, teplota kolem 18 stupňů a pořádně nakvašené a natěšené kvasinky, nemohlo to ani dopadnout jinak. 😁

  7.9.2020

První seminář se vydařil

Už začátek byl optimální, všichni se sešli téměř v jednu chvíli a na nikoho se nemuselo čekat. Povedlo se i složení účastníků, přijeli převážně začátečníci s podobnou úrovní znalostí, takže při výkladu se nikdo nenudil a nemusel být napomínaný pro vyrušování, stejně tak nebyl nikdo, kdo by vyloženě nestíhal.
Podle programu bylo prvním bodem seznámení s pálenicí a procesem pálení. Všichni se dozvěděli, jak zásadní pro kvalitu pálenky je dobrý kvas, zcela přirozeně se tak přešlo k jeho přípravě, jako k hlavnímu tématu instruktážního setkání. Příprava kvasu byla probrána krok po kroku i s názornými ukázkami, díky častým dotazům účastníků došlo i k opakování a tím i upevnění získaných znalostí.

Úroveň znalostí byla následně prověřena při závěrečné diskusi. Kdyby se k ní přichomýtl nestranný pozorovatel, musel by nabýt dojmu, že se jedná zcela určitě o setkání zkušených provozovatelů pálenic.

Jenom ten sud jablek nebo hrušek se nepodařilo nadrtit, tak snad až v dalších termínech. Teď se sešli jen majitelé švestek a špendlíků, čas jablek a hrušek přijde právě až na konci září.

31.8.2020

Vyhlašujeme švestkovou pohotovost!

Nejedná se o žádnou připomínku Války o bavorské dědictví z let 1778 – 1779, nazývanou též „švestková válka“, ale o reakci na úrodu švestek, jaká se nyní rýsuje a jaká tady už zase několik let nejspíš nebude. Je třeba rozhodné akce a ve správnou chvíli se vydat na zteč švestkových stromů.
Pokouším se na to nahlížet z pozice slavného účastníka výše jmenované bitvy maršála Laudona z komnat veltruského zámku a doporučuji tento postup:

1. Důkladný průzkum terénu za účelem zjištění, kde bude zteč provedena, výběr klíčových cílů.
2. Správné načasování – nezapomeňte, že příliš brzký, nebo naopak opožděný výpad by mohl způsobit těžké ztráty, v poli by zůstalo míň lahví slivovice, než se očekává.
3. Strategická dohoda se spojenci, čím víc se vám jich podaří pro sběr získat, tím jistější bude vaše vítězství.
4. Volba vhodné taktiky, přičemž se doporučuje společný postup soustředěný na jednotlivé cíle, určitě nepodceňujte taktiku rozvinuté plachty, ta je dokonale vyzkoušena a osvědčila se.
5. Nabytá válečná kořist nepatří nikam jinam než do sudů, to dá selský i vojenský rozum!
6. Oslavy vítězství: Neslaví se hned, v tomto případě vyčkejte, až jak váš vojenský úspěch vyhodnotí historie. Čekat nebudete dlouho, necelé dva měsíce po uložení válečné kořisti už to bude jasné.

26.8.2020

Jděte do letních jablek!

Je poměrně smutný pohled na úrodu, která je buď popadaná pod stromy, nebo na hromadách někde v koutě zahrady. S letními jablky je to tak, že se jich už od jara nemůžeme dočkat, a když dozrají, brzy nás omrzí. Něco se sní, nějaká padnou na štrůdl a jen málokde je dokážou beze zbytku zpracovat.

Jednou z málo známých možností jejich zpracování je přitom vypálení na kořalku, na to se hodí náramně. Nepodceňujme je, kvalita i množství pálenky příjemně překvapí. A co taky není marné – zatímco ostatní budou na svoji jablkovici z pozdních jablek čekat až na konec roku, vy si ji budete moci užívat už v říjnu.

Ještě důležité upozornění: Letní jablka brzy dozrávají, vyšší rychlost nabírá i kvas. Je léto a teploty bývají ještě dost vysoké, to kvasinkám svědčí. Proto je lepší je trochu brzdit umístěním sudu do chladnějšího prostředí.

18.6.2020

Pozvánka na instruktážní setkání pro zájemce o přípravu vlastního kvasu

Pro všechny, kdo by se rádi do pálení zapojili, ale na výrobu svého kvasu si ještě úplně netroufnou, jsme připravili 3 instruktážní setkání přímo v naší pálenici. Seznámíme vás s postupem výroby od drcení ovoce po jeho uložení v sudu. Především ale upozorníme na hlavní chyby, které můžou způsobit znehodnocení kvasu.
Jestli bude chtít někdo z účastníků využít tuto schůzku k nadrcení vlastního ovoce do svého sudu, je to vítáno. Stihneme ale vždy jen jeden 50 litrový sud (cca 7 kbelíků jablek nebo hrušek), tedy, kdo se dřív přihlásí, odjede s plným sudem.
Na další témata, jako je výběr vhodného ovoce, seznámení s procesem pálení, jednoduché recepty pro výrobu vlastních ovocných likérů apod. nejspíš taky dojde.

Jak se přihlásit: mailem na naši adresu jsme@paleniceuvastlu.cz,
nezapomeňte napsat, v jakém termínu a kolik vás přijede.

Termíny jsou už zaplněné, přihlašování na seminář je tak ukončené, v případě zájmu o instruktážní setkání nás prosím kontaktujte, pokusíme se najít jiné řešení.
Děkujeme za pochopení

18.6.2020

Vážení milovníci ovocných pálenek,

průběh letošního počasí je pro ovoce příznivý, a je celkem jasné, že se už můžeme začít těšit na letošní pálenku. A co je klíčové, na pálenku z vlastního ovoce.
Jaro bylo většinou při nás, většinu pro nás důležitých stromů nechalo odkvést. Vody v půdě je prozatím dost a nejspíš to tak vydrží až do zrání. Brzy přijdou i teplé dny, co více si pro očekávaný výsledek přát.
Teď ale to podstatné: Kdo chce mít pálenku jen ze svého ovoce, musí si je naložit do sudu a do pálenice přivézt už hotový kvas. Jiné cesty není. Kdo už sud (-y) vlastní, má vystaráno. Kdo nemá, musí je zakoupit, doporučuji ale nenechávat nákup na poslední chvíli, hůř se potom shánějí a není moc na výběr. A jestli jste začátečníci a nevíte, jestli se této užitečné zálibě budete chtít věnovat pravidelně i příští roky, je možné využít naši nabídku a sud si zapůjčit.
Na stránkách pálenice máte podrobně popsaný i celý postup nakládání ovoce, pokud byste ale raději ještě chtěli všechno prokonzultovat, nebo se jen prostě přijít do pálenice podívat, napište nám e-mail a určitě se domluvíme na vhodném termínu.

S přáním, ať se letošní sezóna vydaří,
Milan Vastl

18.6.2020