- je to ve hvězdách
- SEZÓNA NESEZÓNA
- MŮJ DŮM – MŮJ HRAD, MŮJ SUD – MŮJ KVAS
- Noblesní společnost
- Zahájení sezóny 2023 – 2024
- Vyhodnocení sezóny 2022/2023
- Terra incognita
- PROČ NEURÁŽET STROMY
- OBJEDNÁVAT VČAS A BÝT TAK V KLIDU
- Začínáme pálit od 10. září 2022
- Pozvánka na seminář 2022
- Sezóna plná rozdílností
- Nile Whiskey Distillery
- Vyhodnocení sezóny 2021/2022
- Na dovolenou s pálenkou v kufru
- Radost pana učitele
- Jo, loni bylo švestek
- Malá aktivita = velký úspěch
- Vážení přáznivci pálení
- I třešně patří do sudu
- Deset nových absolventů našich seminářů
- Nejen pro ty, kteří mají rádi grafy
- Vypalte mi ty švestky i s peckami!
- Co s tím octem?
- O radosti a zklamáních
- O likérech nejen pro ženy
- Jak si dělat ještě větší radost
- Už to jede a všechny smysly si užívají
- Slib splněn, jablka jsou nAdrcena!
- První seminář se vydařil
- Vyhlašujeme švestkovou pohotovost!
JE TO VE HVĚZDÁCH
3.10. 2024
SEZÓNA NESEZÓNA
1. 8. 2024
MŮJ DŮM - MŮJ HRAD, MŮJ SUD - MŮJ KVAS
17. 12. 2023
NOBLESNÍ SPOLEČNOST
28. 10. 2023
Zahájení sezóny 2023 - 2024
15.08.2023
Vyhodnocení sezóny 2022 / 2023
16.03.2023
TERRA INCOGNITA
09.12.2022
PROČ NEURÁŽET STROMY
11.11.2022
OBJEDNÁVAT VČAS A BÝT TAK V KLIDU
06.10.2022
ZAČÍNÁME PÁLIT OD 10. ZÁŘÍ 2022
17.8.2022
Pozvánka na seminář 2022
10.7.2022
Sezóna plná rozdílností
29.5.2022
Nile Whiskey Distillery
24.3.2022
Vyhodnocení sezóny 2021/2022
23.2.2022
Na dovolenou s pálenkou v kufru
20.1.2022
PF 2022
Radost pana učitele
12.12.2021
Jó, loni to bylo švestek!
22.11.2021
Malá aktivita = velký úspěch
05.10.2021
Vážení příznivci pálení,
10.08.2021
I třešně patří do sudu
13.07.2021
Deset nových absolventů našich seminářů
23.06.2021
Pozvánka na seminář (nejen) pro začátečníky
21.04.2021
Nejen pro ty, kteří mají rádi grafy
6.03.2021
Vypalte mi ty švestky i s peckama!
10.02.2021
Co s tím octem?
8.1.2021
O radosti a zklamáních
24.11.2020
O likérech nejen pro ženy
8.1.2021
Jak si udělat ještě větší radost
Připojujeme fotku, jak se hezky vyjímají na historické skříňce a položili jsme k nim několik připomínek podzimu jako období, které je pro všechny obdivovatele pálenky tím nejdůležitějším. Opřená kniha tam není samoúčelně, je mementem, že dobrá kořalka nespadne z nebe. Když ji chceme, musíme se o ni zasloužit.
18.10.2020
Už to jede a všechny smysly si užívají
Šestý smysl je jiný, ostražitý. Kdo ví, jaký bude příští rok, je třeba myslet na budoucnost a ještě něco naložit.
13.10.2020
Slib splněn, jablka jsou nadrcena!
Souhrnně k fotkám:
Sešla se zase vynikající skupina, převážně majitelé zahrad, kteří nikdy nepálili, chtějí ovoce nějak zužitkovat a přijeli se poradit. Nejstaršímu bylo kolem sedmdesátky a nejmladší účastnici asi tak o 63 roků míň. Její foto s ohledem na věk nezveřejňujeme, ale byla skvělá.
Na fotkách je zachycený odborný výklad v pálenici, drcení ovoce v drtičce od firmy Hradecký z Pacova s pohonem na ruční vrtačku a následná a neodmyslitelná diskuse s koštem dalších možných inspirací.
Na závěr nepostradatelný happy end: Naplněný sud dostal večer kvasinky a druhý den začal bublat!
28.9.2020
Začínáme pálit od 3. října
Telefonická objednávka:
Na našem telefonním čísle 606 505 095, ve všední dny po 16. hodině.
Objednávka mailem:
Uveďte druh ovoce, přibližné množství a preferované termíny, do druhého dne se vám ozveme.
Pálení bude prozatím probíhat především o víkendech. Celého procesu se můžete zúčastnit, tedy přivézt kvas a na místě si počkat na hotovou pálenku. Nebo můžete kvas jen zanechat a v dohodnutou hodinu a den si výsledek pálení vyzvednout.
Nezapomeňte s sebou vždy přivézt:
- občanský průkaz
- nádoby na pálenku
Těšíme se na Vás.
20.9.2020
7.9.2020
První seminář se vydařil
Podle programu bylo prvním bodem seznámení s pálenicí a procesem pálení. Všichni se dozvěděli, jak zásadní pro kvalitu pálenky je dobrý kvas, zcela přirozeně se tak přešlo k jeho přípravě, jako k hlavnímu tématu instruktážního setkání. Příprava kvasu byla probrána krok po kroku i s názornými ukázkami, díky častým dotazům účastníků došlo i k opakování a tím i upevnění získaných znalostí.
Úroveň znalostí byla následně prověřena při závěrečné diskusi. Kdyby se k ní přichomýtl nestranný pozorovatel, musel by nabýt dojmu, že se jedná zcela určitě o setkání zkušených provozovatelů pálenic.
Jenom ten sud jablek nebo hrušek se nepodařilo nadrtit, tak snad až v dalších termínech. Teď se sešli jen majitelé švestek a špendlíků, čas jablek a hrušek přijde právě až na konci září.
31.8.2020
Vyhlašujeme švestkovou pohotovost!
Pokouším se na to nahlížet z pozice slavného účastníka výše jmenované bitvy maršála Laudona z komnat veltruského zámku a doporučuji tento postup:
1. Důkladný průzkum terénu za účelem zjištění, kde bude zteč provedena, výběr klíčových cílů.
2. Správné načasování – nezapomeňte, že příliš brzký, nebo naopak opožděný výpad by mohl způsobit těžké ztráty, v poli by zůstalo míň lahví slivovice, než se očekává.
3. Strategická dohoda se spojenci, čím víc se vám jich podaří pro sběr získat, tím jistější bude vaše vítězství.
4. Volba vhodné taktiky, přičemž se doporučuje společný postup soustředěný na jednotlivé cíle, určitě nepodceňujte taktiku rozvinuté plachty, ta je dokonale vyzkoušena a osvědčila se.
5. Nabytá válečná kořist nepatří nikam jinam než do sudů, to dá selský i vojenský rozum!
6. Oslavy vítězství: Neslaví se hned, v tomto případě vyčkejte, až jak váš vojenský úspěch vyhodnotí historie. Čekat nebudete dlouho, necelé dva měsíce po uložení válečné kořisti už to bude jasné.
26.8.2020
Jděte do letních jablek!
Jednou z málo známých možností jejich zpracování je přitom vypálení na kořalku, na to se hodí náramně. Nepodceňujme je, kvalita i množství pálenky příjemně překvapí. A co taky není marné – zatímco ostatní budou na svoji jablkovici z pozdních jablek čekat až na konec roku, vy si ji budete moci užívat už v říjnu.
Ještě důležité upozornění: Letní jablka brzy dozrávají, vyšší rychlost nabírá i kvas. Je léto a teploty bývají ještě dost vysoké, to kvasinkám svědčí. Proto je lepší je trochu brzdit umístěním sudu do chladnějšího prostředí.
18.6.2020
Pozvánka na instruktážní setkání pro zájemce o přípravu vlastního kvasu
Jestli bude chtít někdo z účastníků využít tuto schůzku k nadrcení vlastního ovoce do svého sudu, je to vítáno. Stihneme ale vždy jen jeden 50 litrový sud (cca 7 kbelíků jablek nebo hrušek), tedy, kdo se dřív přihlásí, odjede s plným sudem.
Na další témata, jako je výběr vhodného ovoce, seznámení s procesem pálení, jednoduché recepty pro výrobu vlastních ovocných likérů apod. nejspíš taky dojde.
Jak se přihlásit: mailem na naši adresu jsme@paleniceuvastlu.cz,
nezapomeňte napsat, v jakém termínu a kolik vás přijede.
Termíny jsou už zaplněné, přihlašování na seminář je tak ukončené, v případě zájmu o instruktážní setkání nás prosím kontaktujte, pokusíme se najít jiné řešení.
Děkujeme za pochopení
18.6.2020
průběh letošního počasí je pro ovoce příznivý, a je celkem jasné, že se už můžeme začít těšit na letošní pálenku. A co je klíčové, na pálenku z vlastního ovoce.
Jaro bylo většinou při nás, většinu pro nás důležitých stromů nechalo odkvést. Vody v půdě je prozatím dost a nejspíš to tak vydrží až do zrání. Brzy přijdou i teplé dny, co více si pro očekávaný výsledek přát.
Teď ale to podstatné: Kdo chce mít pálenku jen ze svého ovoce, musí si je naložit do sudu a do pálenice přivézt už hotový kvas. Jiné cesty není. Kdo už sud (-y) vlastní, má vystaráno. Kdo nemá, musí je zakoupit, doporučuji ale nenechávat nákup na poslední chvíli, hůř se potom shánějí a není moc na výběr. A jestli jste začátečníci a nevíte, jestli se této užitečné zálibě budete chtít věnovat pravidelně i příští roky, je možné využít naši nabídku a sud si zapůjčit.
Na stránkách pálenice máte podrobně popsaný i celý postup nakládání ovoce, pokud byste ale raději ještě chtěli všechno prokonzultovat, nebo se jen prostě přijít do pálenice podívat, napište nám e-mail a určitě se domluvíme na vhodném termínu.
S přáním, ať se letošní sezóna vydaří,
Milan Vastl
18.6.2020